پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ نگرانی طالبان از زبانه کشیدن آتش‌های زیر خاکستر يادداشت

سرمقاله فرهیختگان/ نگرانی طالبان از زبانه کشیدن آتش‌های زیر خاکستر
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرهیختگان / « نگرانی طالبان از زبانه کشیدن آتش‌های زیر خاکستر » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم میراحمدرضا مشرف است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در روزهای اخیر اخبار و تصاویری از وقوع ناآرامی‌ها و اعتراضات مردمی در مناطقی از استان بدخشان در شمال‌شرق افغانستان انتشار یافته که با واکنش‌های گسترده و بعضا متفاوتی نیز مواجه شده است. با استناد به منابع رسمی و نزدیک به طالبان، ناآرامی‌ها در بدخشان حداقل دو روز دوام داشته و به کشته و مجروح شدن چند نفر از اهالی این مناطق منجر شده است. در مورد سرمنشأ آغاز درگیری‌ها میان مردم محلی و طالبان هم این‌گونه روایت شده که مقاومت کشاورزان و اهالی منطقه در برابر نابودی مزارع خشخاش توسط نیروهای طالبان، مسبب اصلی وقوع این رخداد بوده است؛ درعین‌حال که منابع محلی نسبت به شیوه و عملکرد تیم امحای طالبان و تعرضات آنها به حریم خصوصی مردم به‌شدت معترض بوده و این مساله را ریشه اصلی درگیری دانسته‌اند.
درهر صورت این تحرک مردمی علیه طالبان در رسانه‌های عمومی و شبکه‌های اجتماعی بازتاب گسترده‌ای یافت و حتی واکنش برخی مقامات و سیاستمداران پیشین افغانستان را نیز به همراه داشت؛ چنانکه عبدالطیف پدرام، رهبر حزب کنگره ملی افغانستان از اخطار به شوونیسم پشتون و به‌صدا در آمدن ناقوس‌ها برای طالبان در این منطقه سخن گفت و فوزیه کوفی، نماینده پیشین بدخشان در مجلس ملی از آن به‌عنوان نافرمانی مردم آزاده و باعزت بدخشان یاد کرد. در مقابل طالبان و حامیان آنها بر وقوع این رخداد بر سر مبارزه با مواد مخدر، محدود بودن دامنه این حرکت و درنهایت بزرگنمایی آن توسط عوامل وابسته به غرب پافشاری داشتند.
در چنین شرایطی تعیین یک تیم ویژه به سرپرستی «فصیح‌الدین فطرت» رئیس ستاد ارتش طالبان آن هم در معیت چند تن از دیگر مقامات برجسته طالبان، می‌تواند نشان‌دهنده آن باشد که مساله اخیر و رسیدگی به جوانب آن تا چه حد برای طالبان دارای حساسیت و اهمیت است. اما در مورد دلایل اهمیت حوادث بدخشان برای امارت اسلامی شاید بتوان به چند نکته مهم اشاره کرد. در وهله نخست باید گفت این رخداد ویژگی منحصربه‌فردی داشت؛ ویژگی اول اینکه حرکت و خیزشی کاملا محلی و مردمی و بدون هیچ‌گونه اتصال و پیوندی با جناح‌های مخالف نظامی و سیاسی طالبان که درعین‌حال از پتانسیل تسری سریع به دیگر نقاط استان و حتی کشور برخوردار بود و دقیقا به همین دلیل است که پس از وقوع نا آرامی‌ها در دو منطقه بدخشان، مسئولان امارت بلافاصله برای ختم هر چه سریع‌تر غائله دست به‌ کار شدند. اما ویژگی دوم را می‌توان به اهمیت جغرافیایی و انسانی منطقه وقوع ناآرامی‌ها مرتبط دانست. بدخشان با توجه به جغرافیای سیاسی و قومیتی، استانی کلیدی برای طالبان به‌شمار می‌آید که در تسلط طالبان بر نواحی شمالی و سقوط نظام جمهوریت نیز نقشی حیاتی و مهم ایفا کرد. افرادی چون فصیح‌الدین فطرت، از بدخشانی‌های تقریبا پرشماری هستند که موجبات دوام و بقای امارت در نواحی شمالی را فراهم کرده‌اند. بنابراین هر گونه ناامنی و نارضایتی در این نواحی می‌تواند بهای سنگینی همچون سرخوردگی و سردرگمی بخشی از بدنه طالبان، تشدید شکاف‌های قومیتی و تقویت مواضع مخالفان و به‌ویژه داعش را میان مردم محلی به‌دنبال داشته باشد. اما درنهایت ویژگی سوم، توجه ویژه طالبان به این رخداد را باید در زمینه‌ها و ریشه‌های ایجاد‌کننده آن جست‌وجو کرد. براساس آنچه از اخبار رسانه‌ها و تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی قابل استنباط است، دو عامل مهم در شکل‌گیری این ناآرامی‌ها دخیل بوده‌اند:

1.ممانعت طالبان از کشت مواد مخدر
درحالی‌که حدود دو سال از صدور فرمان رهبر طالبان مبنی‌بر ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان می‌گذرد، به‌نظر می‌رسد مقامات امارت نسبت به اجرای این فرمان کاملا مصمم بوده و به نتایج در خور توجهی نیز دست یافته‌اند. در این راستا و بنابر آخرین گزارش‌های منتشر شده از جانب سازمان ملل و دیگر نهاد‌های بین‌المللی طی دو سال اخیر شاهد کاهش 95 درصدی کشت خشخاش در افغانستان بوده‌ایم، به‌نحوی که عرضه تریاک از 6200 تن در سال 2022 به رقم ناچیز 333 تن در سال 2023 رسیده است. این موفقیت طالبان در مبارزه با کشت خشخاش به‌نوعی تداعی‌کننده و تکرار تجربه اولین دوره حاکمیت آنها بر افغانستان در دو دهه قبل محسوب می‌شود، اما از سوی دیگر می‌تواند یادآور مشکلاتی باشد که طالبان در آن هنگام با آن مواجه شده و با بی‌توجهی نسبت به آنها بهای گزافی هم پرداختند. دو دهه قبل طالبان در شرایطی تصمیم به نابودی مزارع خشخاش گرفتند که یک‌سوم درآمد ناخالص ملی افغانستان از این طریق بود و درآمد حداقل 3.5 میلیون نفر از مردم به شکلی مستقیم یا غیرمستقیم از این محل تامین می‌شد. این در حالی بود که نه ملاعمر، رهبر طالبان و نه دیگر مقامات سیاسی امارت در آن زمان، هیچ استراتژی یا برنامه‌ریزی کلانی برای جبران خسارات کشاورزان یا حداقل تامین منابع معیشت جایگزین برای آنها نداشتند. این‌گونه بود که به قول یکی از تحلیلگران غربی طالبان دست به «خودکشی اقتصادی» زدند و متقاعد کردن بزرگان روستایی و جمعیت کشور به شورش علیه رژیم طالبان، برای نیروهای غربی بسیار آسان شد.
اکنون به‌نظر می‌رسد طالبان در دومین دوره حاکمیت خود در حال تکرار همان اشتباهات سابق هستند. ملاهبت‌الله، رهبر طالبان در حالی در آوریل 2022 ممنوعیت کشت خشخاش را اعلام کرد که هیچ راهکار یا استراتژی مشخصی برای معیشت کشاورزان آسیب‌دیده تعیین نشد. بر مبنای آمارهای اخیر منتشر‌شده از سوی نهادهای بین‌المللی در آمد 1.3 میلیارد دلاری کشاورزان افغانی از محل کشت و توزیع خشخاش، در سال 2023 به رقم نازل 110 میلیون دلار کاهش پیدا کرده و در کنار آن حدود 450 تا 600 هزار فرصت شغلی مرتبط نیز از بین رفته است. در یک اقتصاد به‌شدت وابسته به کشاورزی، این می‌تواند به‌منزله یک فاجعه و مواجهه با فقر اقتصادی مطلق تلقی شود. برنامه‌های طالبان برای کشت جایگزین یا برنامه کمک‌های معیشتی نیز چندان روشن نیست. بنابر برآوردهای انجام گرفته در دوران جمهوریت، اجرای برنامه‌های طولانی‌مدت کشت جایگزین و ارائه کمک‌های معیشتی به کشاورزان به سرمایه‌ای بالغ بر 20 میلیارد دلار نیاز خواهد داشت. روشن است که طالبان به هیچ وجه قابلیت اجرای چنین برنامه سنگین و پرهزینه‌ای را ندارد. از سوی دیگر روابط تیره و تار آنها هم با سازمان‌ها و نهاد‌های بین‌المللی بر سر مسائل مختلف، امکان همکاری نزدیک‌تر و کمک‌های هر چه بیشتر در عرصه مبارزه با مواد مخدر را سلب می‌کند.
همه این شرایط نشان می‌دهد امارت اسلامی طالبان وارد عرصه بسیار سختی شده و حتی شاید به تعبیری «بی‌گدار به آب زده» است. رویداد بدخشان ضعف شدید امارت در چگونگی اجرا و برنامه‌ریزی‌ها در امر مبارزه با مواد مخدر را آشکار کرد. حوادث بدخشان نشان داد صرف اجرای فرامین رهبری طالبان به هر قیمتی و بدون درنظر گرفتن عواقب بلندمدت اقتصادی و سیاسی آن، تا چه حد می‌تواند جنجال برانگیز و دردسرساز باشد. شاید طالبان با اقدامات سریع فعلی خود بتوانند بحران را مهار کرده و مانع سرایت شعله‌ها به دیگر مناطق شوند، اما هیچ‌کدام از این اقدامات صورت مساله و اصل مشکل موجود را پاک نخواهد کرد و چه‌بسا با وزش بادی جدید، این آتش زیر خاکستر در جایی دیگر شعله‌ور شود.
2.مسائل قومیتی و فرهنگی
 دلیل حادثه بدخشان را نمی‌توان به معضلات مربوط به مواد مخدر محدود دانست، این را می‌توان از شعارها و چهارچوب اعتراضی مردم محلی این منطقه درک کرد. سر دادن شعارهایی چون «ما امارت نمی‌خواهیم» یا «مرگ بر امارت» یا حاکمان هلمندی یا قندهاری نمی‌خواهیم، حکایت از نارضایتی‌ها و مشکلاتی ریشه‌دارتر از مواد مخدر دارد. در واقع بخش مهمی از این نارضایتی به رویکرد سیاسی طالبان در انتصاب پشتون‌تبارها به مناصب عالی سیاسی و نظامی در استان‌هایی باز می‌گردد که اصولا هیچ قرابتی با زبان و فرهنگ پشتون ندارند. به همین دلیل مردم، مسئولان منصوب شده از جانب امارت را بیگانگی می‌بینند که به اجبار بر آنها تحمیل شده‌اند. این موضوع حس سرخوردگی را در مردم این مناطق تقویت می‌کند و البته در مورد بدخشانی‌ها این حس مضاعف خواهد بود؛ چراکه با توجه به نقش نسبی که در پیروزی امارت داشته‌اند، خود را در حکومت جدید سهیم دانسته و تعیین مسئولانی بیگانه و خارج از فرهنگ و قومیت بومی را استحقاق خود نمی‌دانند. انتخاب قاری فصیح‌الدین که خود یک بدخشانی است، به‌عنوان سرپرست هیات رسیدگی‌کننده کاملا گویای آن است که طالبان این نارضایتی را درک کرده و به‌نوعی در‌صدد دلجویی از مردم محلی برآمده‌اند. با این حال تداوم رویکرد فعلی طالبان در نگاه تک‌قومیتی به حاکمیت و نگاه از بالای پشتون‌ها به سایر اقوام، همچنان از این ظرفیت برخوردار خواهد بود که در آینده شاهد مشکلات بیشتری از این دست باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1480977/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سلاجقه: هنر محیط‌بان تبدیل متخلف به حافظ محیط‌زیست است

چرا وزیر خارجه عمان به تهران آمد

اصلاح‌طلبان به خط می‌شوند؟

تاریخ عرضه Zenless Zone Zero مشخص شد

تداوم تثبیت قیمت نفت در آستانه نشست اوپک‌پلاس

مناطق نفت‌خیز جنوب، پرچمدار بومی‌سازی صنعت نفت ایران

نشست بورسی در میرداماد/ عشقی به بانک مرکزی رفت

تریلر بازی دلتا فورس جدید گرافیک خیره‌کننده‌‌اش را به نمایش می‌گذارد

کارشناس اقتصادی: رانت در سیستم بانکی غیر قابل حذف است!

برگزاری مراسم گرامیداشت شهدای خدمت در جزیره کیش

آیت‌الله مکارم شیرازی: تعطیلی شنبه تضعیف فرهنگ اسلامی است

قول فرزین برای کاهش فاصله دلار آزاد با نرخ نیما!

وان‌پلاس گوشی سرامیکی می‌سازد

مراسم گرامیداشت سالگرد ارتحال امام(ره) و بزرگداشت شهدای خدمت برگزار می شود

وقوع رگبار، تگرگ و گرد و خاک برای 7 استان کشور

وضعیت نابسامان برخی بدهکاران صندوق توسعه ملی

ملاقات حضوری و چهره به چهره مدیر کل بنیاد شهید استان همدان با خانواده ایثارگران

اعتراض به انتخابات نایب رئیسی مجلس/ مجددا آرا شمارش شد

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ: 9 برنامه روی آنتن سیما عناوین بیگانه دارند

رشد 17 درصدی ارزش واردات کالاهای اساسی

چگونه شهید رئیسی شرکت آذر آب و سیصد واحد صنعتی را در استان مرکزی احیا کرد؟

هشدار امنیتی افتا به دستگاه‌های اجرایی: لایسنس «کسپرسکی» نخرید

واعظی در افشاگری علیه شمخانی: خطش این بود که برجام امضا نشود/ اگر شمخانی همسو بود، ممکن بود احیای برجام رخ می‌داد/ روحانی 6 بار می‌خواست او را برکنار کند، اما توافق نشد

بازی/ APEX Racer؛ خودتان را برای مسابقات مهیج و چالش برانگیز درگ آماده کنید

آیت‌الله رئیسی خود را خادم مردم می‌دانست

واچ 7 اولترا نه! سامسونگ ظاهراً روی گلکسی واچ ایکس کار می‌کند

مرگ دلخراش سرنشین خودروی سواری میان شعله‌های آتش

قیمت دوج کوین آماده جهش است؟

وزیر ارشاد: روز شهادت رئیس‌جمهور در تقویم رسمیِ کشور ثبت و نام‌گذاری می‌شود

رگبار و رعد و برق در 7 استان

فرم استعلام بها توسط چه شخصی بررسی می‌شود؟

متولی بازارطلاوارز کیست؟

پاسخ خاندوزی به شائبه «جبران کسری دولت با اخذ مالیات از مردم در سال 1403»

فصل جدید Rainbow Six Siege با نام Operation New Blood معرفی شد

سقوط مرد جوان در چاه حمام

اشک‌های دختر شهید مصطفوی در فراغ پدر

عرضه نهاده‌های دامی پایین‌تر از قیمت مصوب و به شکل مدت‌دار به تولیدکنندگان

بررسی دلایل افزایش نرخ تورم در اردیبهشت

مایکروسافت می‌خواهد هوش مصنوعی Copilot را به بازی‌های خود بیاورد

راه‌اندازی تارنمای هوش مصنوعی در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی

پدر شهیدان والامقام «کاووسی» در قطعه 38 بهشت زهرا(س) آرام گرفت

طوفان در 4 ایالت آمریکا حداقل 22 کشته بر جا گذاشت

اگر کاربر پلتفرم X هستید، مواظب رمزارزهایتان باشید

تاریخ رویداد اختصاصی Silent Hill مشخص شد

سازنده Test Drive Unlimited Solar Crown اعلامیه ویژه‌ای تدارک دیده است

عیسی کلانتری: هیچ یک از سدهای کشور مجوز زیست محیطی ندارند

تغییرات آرای روسای مجلس در دور دوم چقدر بود؟

اعلام درگاه‌های مورد تایید پلیس برای پرداخت خلافی

گزارش روزانه بورس؛ رشد 11 هزار و 700 واحدی شاخص

اقبال کاربران به پراید رسانه‌های ذخیره‌سازی؛ بازار نوارهای مغناطیسی سکه شد!