پیام ویژه
ایران در مسیر توسعه/ارتقای جایگاه کشتیرانی ایران
شنبه 1 دی 1397 - 11:47:18 AM
شبستان
پیام ویژه-در ابتدای دهه 1340، افزایش حجم واردات کالا به ایران و ورود و خروج بی‌رویه کشتی‌های خارجی در بنادر داخلی، از گذشته موجب بروز حساسیت در کشور می‌شد از این رو فکر تاسیس یک شرکت مستقل کشتیرانی در محافل بانکی و بازرگانی کشور قوت گرفت و برخی از مسئولان را به مطالعه و بررسی طرح تاسیس نخستین شرکت کشتیرانی ایرانی واداشت به ویژه اینکه نیاز به یک حمل و نقل دریایی منظم و ملاحظاتی چون موقعیت جغرافیایی خاص ایران، داشتن مرزهای طولانی آبی، دسترسی به آب‌های گرم و حساسیت حیاتی حمل و نقل کالا از طریق دریا نیز بر اهمیت این موضع می‌افزود. بر این اساس مطالعاتی از سوی سیستم بانکی و سازمان برنامه و بودجه در این زمینه انجام شد.

 

 نتیجه این مطالعات که از سال 1340 آغاز شده بود، در اولین اجلاس مجمع عمومی موسسین در مرداد 1346 تصویب و شرکتی با نام شرکت کشتیرانی ملی آریا فعالیت خود را از همان زمان آغاز کرد. فعالیت کشتیرانی آریا در سال 1347 با 2 فروند کشتی کوچک، با ظرفیت‌های هزار و یک هزار و 550 تن، در حوزه خلیج فارس و 4 فروند کشتی اقیانوس پیما با نام‌های آریاسپ، آریافر، آریاناز و آریاگام با ظرفیت 61 هزار و 252 تن در مسیر خلیج فارس – اروپا، خلیج فارس – آسیا و خلیج فارس - آمریکا و بالعکس شروع شد. تا پایان سال 1356 تعداد کشتی‌های ناوگان آریا به 42 فروند و به ظرفیت کل 525 هزار تن افزایش یافت.

 

 پس از انقلاب اسلامی؛ شرکت کشتیرانی آریا، به شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، تغییر نام یافت و به‌عنوان یکی از شرکت‌های وابسته به وزارت بازرگانی به فعالیت تجاری خود ادامه داد. از آن سالها به بعد با استفاده از ابزار و تکنولوژی روز؛ روز به روز بر قابلیت های کشتیرانی در ایران افزوده شده است و در رده بندی بین المللی منتشر شده از سوی موسسه «آلفالاینر» کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در سال 95 بین 19 کشور برترجهان قرار داشت.

 

روابط عمومی کشتیرانی در همان زمان در این زمینه خبر داده بود: «طبق گزارش ماهیانه موسسه تحقیقاتی کلارسون لندن، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران (IRISL) برای دومین ماه متوالی با حمل 92 هزار و 674 کانتینر ( TEU ) در رتبه نوزدهم جدول مالکان کشتی های کانتینری قرار گرفته است. گزارش این موسسه بین المللی حاکی از جایگاه مناسب و توانمندی کشتیرانی ایران در دوران جدید، پس از لغو تحریم ها است که بزرگترین ناوگان ملی حمل و نقل دریایی کشور در منطقه خاورمیانه را در اختیار دارد.»

 

حالا با گذشت 2 سال بنا به گفته رئیس هیئت مدیره کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران شاهد ارتقای جایگاه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در دنیا هستیم.

 

«محمد سعیدی» در مراسم افتتاح نمایشگاه بین المللی دریایی ایران یکی از اقدامات خوب صورت گرفته طی مدت 2 سال گذشته را توسعه ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد و بیان کرد: «طی 2 سال اخیر توانستیم رتبه کشتیرانی‌جمهوری اسلامی ایران را به سیزدهمین شرکت بزرگ حمل و نقل کانتینری جهان ارتقاء دهیم.»

 

وی با یادآوری این مسئله که اروپا با وجود توانایی بالا در ساخت کشتی این صنعت را به آسیایی ها سپرده است، گفت: «تعطیلی یاردهای ساخت کشتی در اروپا در پی فقدان مزیت تولید در این منطقه صورت گرفت.»

 

رئیس هیئت مدیره کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران یکی از مزیتهای داخلی کشور را وجود جوانان مستعد و شرکت ها و موسسات دانش بنیان دانست و گفت: «باید قدر این‌مزایا را بدانیم و باید تعیین کنیم که می خواهیم کشتی بسازیم که 15 سال ساخت آن طول بکشد یا به سمت تعمیرات برویم و به ساخت شناورهایی بپردازیم که طی 2 سال به ثمر می نشیند.»

 

سعیدی موفقیت بسیاری از شرکت های بزرگ کشتی سازی جهان را در آغاز فعالیت آنها در زمینه تعمیرات اعلام و خاطر نشان کرد: «کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با دارا بودن 155 فروند کشتی این آمادگی را دارد که در کنار شرکت ملی نفتکش ایران با تمام یاردهای داخلی در زمینه تعمیرات همکاری نامحدود داشته باشند.»

 

یادآور می شود: کشتیرانی ایران با در اختیار داشتن ناوگانی از 170 فروند کشتی، به‌عنوان بزرگترین شرکت خدمات کشتیرانی خاورمیانه محسوب می‌شود. شرکت کشتیرانی ایران در سال 1346 تحت نام شرکت کشتیرانی ملی آریا تاسیس شد. شمار کارکنان این شرکت در سال 2012 بالغ بر 7٫000 نفر اعلام شد.

 

شرکت کشتیرانی ایران، دارای 115 فروند کشتی با ظرفیت بالغ بر 3٫3 میلیون DWT است که با بهره‌گیری از 6 هزار نفر کادر دریایی و هزار نفر پرسنل بخش خشکی موجبات حمل بیش از 22 میلیون تن کالا در سال را فراهم کرده است. با احتساب ناوگان‌های شرکت‌های تابعه و زیرمجموعه شرکت کشتیرانی ایران، در سال 1392 دارای 170 کشتی در کلاس‌های مختلف است. سازمان بازنشستگی کشوری و سازمان تامین اجتماعی از جمله سهامداران اصلی شرکت کشتیرانی ایران هستند./


http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/185383/ایران-در-مسیر-توسعه-ارتقای-جایگاه-کشتیرانی-ایران
بستن   چاپ