پیام ویژه

آخرين مطالب

حق انتقاد از معلمان را به رسمیت بشناسید يادداشت

حق انتقاد از معلمان را به رسمیت بشناسید
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شخصیت عقده‌ای و انتقام‌جو، قاعدتا شخصیتی نیست که اخلاقا مورد تایید باشد. بنابراین اگر فیلم‌ساز کسی را چنین ترسیم کرده، لزوما در مقام دفاع از او نبوده (که تحت درمان روان هم قرار دارد). فقط هشدار و تذکار داده که خشونت، نفرت می‌آفریند

پیام ویژه

نکتۀ اصلی در این یادداشت، تداوم رویکرد غیردموکراتیک آموزش و پرورش است. در توضیح این نکته باید گفت کتک خوردن دانش‌آموزان (به ویژه دانش‌آموزان پسر) از معلمان و ناظمان و مدیران، آشکارا دلالت داشته بر اینکه فضای مدارس ایران در دهه‌های قبل، دموکراتیک نبوده. در مدرسه‌ای که آموزش از طرق دموکراتیک محقق می‌شود، دانش‌آموز را کتک نمی‌زنند.
شاید الآن خشونت فیزیکی در مدارس کمتر شده باشد، اما شکایت آموزش و پرورش از سازندگان سریال افعی، معنایی ندارد جز مخالفت این نهاد با حق اظهار نظر دانش‌آموزان دهه‌های قبل دربارۀ کیفیت "آموزش" در مدارس ایران.
 به هر حال دانش‌آموزان دهه‌های قبل، درست یا غلط، نظراتی دربارۀ نحوۀ آموزش و نیز فضای حاکم بر مدارس‌شان دارند. آن‌ها ممکن است در یک برنامۀ تلویزیونی، در یک فیلم یا رمان یا تئاتر و یا در یک کتاب یا مقالۀ مطبوعاتی، دربارۀ موضوع یاد شده اظهار نظر کنند و نظرشان باب طبع مقامات آموزش و پرورش نباشد.
شکایت از سازندگان سریال افعی، معنایی ندارد جز اینکه "دانش‌آموزان دیروز" فاقد حق اظهار نظر مخالف و انتقادی دربارۀ فضای مدارس در دهه‌های قبل هستند. اگر رفتار انتقام‌جویانه‌ای که در سریال افعی تهران نمایش داده شد، در یک رمان پرخواننده یا یک نمایش پربیننده هم پیش روی مردم قرار می‌گرفت، لابد آموزش و پرورش از نویسندۀ آن رمان و از سازندگان آن نمایش انتقاد می‌کرد و خواستار جمع‌آوری رمان از بازار کتاب و ممانعت از ادامۀ اجرای آن نمایش می‌شد.
منطق حاکم بر شکایت آموزش و پرورش از سازندگان سریال افعی تهران، چنین اقتضایی دارد. یعنی اگر کسی یا یک اثر هنری، مخاطبان قابل توجهی داشته باشد و به نحوی از انحاء انتقادی رادیکال را متوجه فضای مدارس ایران - ولو مدارس سی چهل سال قبل – کند، سر و کارش با شکایت آموزش و پرورش است.
در شکایت آموزش و پرورش به رفتار توهین‌آمیز با معلم اشاره شده. بله، رفتاری که در سریال افعی تهران با آن ناظم مدرسه شد، توهین‌آمیز بود. ولی آن رفتار برآمده از خشمی موجه بود. کسی در نوجوانی مکررا از ناظم مدرسه‌شان کتک خورده و اکنون در میان‌سالی به حق از او خشم‌گین است و نتوانسته بزرگوارانه رفتار کند و انتقام گرفتن و عقده‌گشایی را به نادیده گرفتن و بخشیدن ترجیح داده.
شخصیت عقده‌ای و انتقام‌جو، قاعدتا شخصیتی نیست که اخلاقا مورد تایید باشد. بنابراین اگر فیلم‌ساز کسی را چنین ترسیم کرده، لزوما در مقام دفاع از او نبوده (که تحت درمان روان هم قرار دارد). فقط هشدار و تذکار داده که خشونت، نفرت می‌آفریند و کسی هم که سرشار از نفرت باشد، بعید نیست چنین کینه‌توز و انتقام‌جو از آب درآید. و دقیقا به همین دلیل، معلمان باید مراقب رفتارشان باشند.
 نکتۀ مهم‌تر اما عدم تساهل آموزش و پرورش در قبال "توهین" است. همان طور که مقامات آموزش و پرورش انتظار دارند "دانش‌آموزان دیروز" در قبال خشونت فیزیکی معلمان متساهل باشند و سخت نگیرند، خوب است که نهاد آموزش و پرورش هم کمی تمرین تساهل کند و از کنار چهار تا "توهین" بزرگوارانه عبور کند.
 نمی‌توان با دیگران سخت بگیریم و با خودمان آسان. اگر انتظار داریم دیگران از کنار خطاهای ما به آسانی بگذرند، بد نیست خودمان هم از کنار خطاهای دیگران آسان بگذریم. اگر انسان کتک‌خورده حق ندارد کینه‌توز و انتقام‌جو باشد، نهاد توهین‌دیده نیز نباید کینه‌توز و انتقام‌جو باشد.
 پس نکتۀ اصلی در این نوشته این بود که آموزش و پرورش در دهه‌های قبل چنانکه باید و شاید مانع خشونت فیزیکی کارمندانش (معلم و ناظم و مدیر) نبوده و همین به شکل‌گیری فضایی غیردموکراتیک در مدارس ایران منتهی شده بود، اکنون نیز حق انتقاد از آن فضای آموزشی را برای کسانی که در آن مدارس درس خوانده‌اند قائل نیست. چنین رویکردی بی‌تردید غیردموکراتیک است.
 اما نکتۀ جالب در شکایت آموزش و پرورش، درخواست توقف پخش سریال افعی تهران است. یعنی این نهاد خواستار اشد مجازات شده؛ مجازاتی که اعلاوه بر سازندگان، شامل حال بینندگان این سریال هم می‌شود.
 معلوم نیست چرا ما هر کسی را که مجرم یا خاطی می‌دانیم، تمایل داریم اشد مجازات را نصیبش کنیم؟ آیا همین تنبیه‌طلبیِ شدید و غلیظ، مبنای برخوردهای سخت با دانش‌آموزان خاطی در دهه‌های 60 و 70 نبوده؟ آن‌جا هم انگار اشد مجازات، یعنی تنبیه فیزیکی، شامل حال خاطیان می‌شد.
مرحوم پوراحمد یک بار در مجلۀ فیلم دربارۀ مشکلات فیلم‌سازی در ایران نوشته بود وقتی می‌خواهیم فیلمی بسازیم، فیلم‌نامه‌اش را بسیاری از نهادهای غیرسینمایی نیز باید بخوانند. مثلا اگر فیلم دربارۀ یک پلیس یا قاضی یا معلم باشد، فیلم‌نامه را نیروی انتظامی یا قوۀ قضاییه یا آموزش و پرورش باید تایید کنند.
پوراحمد سپس افزوده بود حتی وقتی یکی از سکانس‌های فیلمت در یک کله‌پاچه‌فروشی می‌گذرد، طباخ محترم ابتدا باید فیلم‌نامه را بخواند تا اگر با آن موافق بود، اجازه دهد آن سکانس را در طباخی‌اش فیلمبرداری کنیم!
پوراحمد البته مزاح کرده بود ولی اصل حرف این است که چرا آموزش و پرورش باید حتما از فیلمی که چند سکانس هم دربارۀ مدارس و معلمان دارد، رضایت داشته باشد؟ یا مثلا چرا پرستاران باید از فیلم شوکران راضی باشند؟ چرا کرمانی‌ها باید از فیلمی که یک سکانس‌اش هم دربارۀ کرمان است رضایت داشته باشند؟
واقعیت این است که در فرهنگ ما "تحمل نقد" بسیار پایین است و هر کسی به هر نحوی نقد شود، فی‌الفور مدعی می‌شود به او توهین شده و حق دارد که شکایت کند و مانع ساخت یا پخش یک فیلم یا سریال شود.
اینکه هر چند وقت یکبار مردم این شهر یا آن استان خون شان به جوش می‌آید که در فلان فیلم یا سریال به ما توهین شده، به خوبی نشان می‌دهد ما تا پذیرش راستین و موسع "آزادی بیان" فرسنگ‌ها فاصله داریم. و با چنین فرهنگی، جالب است که خواستار دموکراسی هم هستیم!
البته بر مردم فلان شهر یا استان شاید ایراد چندانی نتوان گرفت، ولی از وزارتخانۀ آموزش و پرورش انتظار می‌رود که "اخلاق مراقبت" بیشتری در قبال آزادی بیان داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1481902/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حال و هوای منزل شهید سیدمهدی موسوی سرتیم حفاظت رئیس‌جمهور

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 1 خرداد 1403

از علت شهادت تا اطلاعات تشییع؛ 5 پرسش و پاسخ درباره شهادت سیدابراهیم رئیسی

فعال اصولگرا: در این شرایط صحبت از رئیس جمهور بعدی شایسته نیست

صدای شبیه اسکارلت جوهانسون در ChatGPT جنجال‌آفرین شد

قامت سرخ بورس

عزاداری مردم گیلان، زنجان و تبریز برای شهادت رئیس‌جمهور

امروز یارانه کدام دهک‌ها واریز شد؟

چینی ها با این محصول، توقع دنیا را از نمایشگرها بالا بردند

لحظه پیدا شدن انگشتر رئیسی در محل سانحه/ ویدئو

پتک «کارت» امتحان نهایی بر روح و روان دانش‌آموزان

زائران حرم رضوی از خادم‌الرضا می‌گویند

بازی جدیدی بر اساس دنیای سینمایی مارول در دست توسعه است

سنگین‌ترین ریزش بورس در 11 ماه گذشته

سخنگوی دولت: زمان بعدی آزمون‌های لغو شده اعلام می‌شود

دیپلماسی آقای دیپلمات در برابر لابی‌های قالیباف

افزایش صادرات نفت روسیه به چین در 4 ماه اول 2024

لنوو شارژر 65 واتی ThinkPlus GaN را با قیمت 14 دلار معرفی کرد

اجتماع و حرکت مردم مشهد به سمت حرم رضوی درپی شهادت آیت‌الله رئیسی

بازداشت 2 سارق با پابندالکترونیک در 2 ماموریت پلیسی

چابهار در ابهام

امتحانات دانش‌آموزان تا پایان هفته لغو شد

پیام انجمن همسران شهدای استان فارس در پی عروج شهادت گونه رئیس جمهور و همراهانش

تجمع مردم قزوین، البرز و سمنان درپی شهادت آیت‌الله رئیسی

پل طبیعت، برج میلاد و برج آزادی امشب خاموش می‌شوند

بازار طلا فردا باز است

تصاویر، مشخصات و قیمت گوشی‌های موتورولا ریزر 50 و 50 اولترا لو رفت

چرا روحانی پاسخ شورای نگهبان را منتشر نکرد؟

ادامه ریزش قیمت طلا و سکه در بازار؛ دلار ساز مخالف زد

آخرین پروژه‌ای که سید ابراهیم رییسی افتتاح کرد

وضعیت دما و بارش کشور تا اواسط تیرماه

انتخابات؛ اهرم تنش‌زدا در مذاکرات ایران و آمریکا

هواوی نوا 12 اولترا استار تراشه کاملاً جدیدی دارد

آشوب در کابینه

دادستان کل کشور: با برهم زنندگان امنیت روانی جامعه برخورد می شود

روند بازار ارز پس از وقوع حادثه هوایی چگونه است؟

به راحتی آب خوردن می‌توان محدودیت‌های چت‌بات‌های هوش مصنوعی را دور زد!

رائفی پور از تاسیس موسسه خیریه چگونه به ایستگاه سیاست رسید؟

جزئیات مراسم تشییع و تدفین شهدای حادثۀ سقوط بالگرد رئیس‌جمهور

60 لیتر سهمیه بنزین خرداد 1403 بامداد فردا شارژ می‌شود

ردمی توربو 3 در چین تخفیف خورد؛ رونمایی مدل جدید با رنگ سفید

پیام تسلیت معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت برای شهادت خادم ملت ایران

رابطه شهید آل‌هاشم با مردم تبریز چگونه بود؟

مشاور وزیر راه و شهرسازی: تعرفه خدمات مهندسی باید عادلانه و به‌روز باشد

خانواده «شهید سلیمانی» شهادت رییس‌جمهور را تسلیت گفتند

اشک‌های مردم در پی شنیدن خبر شهادت رئیس‌جمهور و همراهانشان

برنامه‌های هفته میراث فرهنگی لغو شد

پیام تسلیت دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف برای شهادت ‌غم‌انگیز خادم جمهور ایران

تشریح مصوبه‌های نشست فوق‌العاده هیئت وزیران

پیام تسلیت سرپرست بانک دی در پی شهادت رئیس جمهور