پیام ویژه

آخرين مطالب

راز واکنش اعراب به «کنسولگری» يادداشت

راز واکنش اعراب به «کنسولگری»
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
اکثریت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس حمله به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم کردند. تشدید تنش چیزی است که آنها بیشتر از همه از آن ترس دارند. «جورجیو کافایرو» مدیر اجرایی موسسه تحلیل دولت‌های خلیج فارس و استادیار دانشگاه جورج تاون 5 آوریل در شورای آتلانتیک نوشت: از منظر بسیاری از دولت‌‌ها در سراسر جهان، اسرائیل هنگامی که در 1 آوریل سفارت ایران در دمشق را مورد تهاجم قرار داد، از نردبان تشدید تنش بالا رفت. این حمله باعث تشدید «جنگ سایه» بین اسرائیل و ایران شد.
جالب اینجاست که اولین کشوری که این تهاجم هوایی را محکوم کرد، امارات متحده عربی بود. مدت کوتاهی پس از وقوع این حمله، وزارت خارجه امارات بیانیه‌‌ای منتشر کرد که «هدف قرار دادن نمایندگی دیپلماتیک ایران در دمشق، پایتخت سوریه را محکوم کرد.» سپس، چهار عضو دیگر شورای همکاری خلیج فارس (کویت، عمان، قطر و عربستان سعودی) به استثنای بحرین، این حمله را محکوم کردند. این برخلاف رویکرد شورای همکاری پس از ترور سردار سلیمانی بود .در آن مقطع زمانی برخی کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس به‌ویژه عمان و قطر خواستار تنش‌زدایی میان واشنگتن و تهران شدند. در آن برهه هیچ یک از پادشاهی‌های عرب خلیج فارس ترور سردار سلیمانی را محکوم نکرد.
بی اطلاع از تلافی ایران
رهبری ابوظبی درخصوص گرفتار شدن در هر گونه تشدید خصومت‌‌های منطقه‌‌ای که از زمان آغاز جنگ غزه در اکتبر 2023 تشدید شده و به لبنان، یمن و جاهای دیگر گسترش یافته است، نگرانی‌های جدی دارد. این واقعیت که امارات متحده عربی روابط خود را با اسرائیل در سال 2020 از طریق توافق‌نامه آبراهام عادی کرد، این کشور خلیج‌فارس را به طور فزاینده‌ای در برابر پویایی‌های درگیری در خاورمیانه آسیب‌پذیر می‌کند.
امارات متحده عربی دلایلی برای ترس از بازیگران مورد حمایت ایران در جهان عرب دارد، به‌ویژه با توجه به حملات پهپادی و موشکی حوثی‌ها به ابوظبی در سال 2022. امروز، امارات متحده عربی - با سفارت اسرائیل در ابوظبی و کنسولگری در دبی، گردشگران اسرائیلی در دبی، و تجار و بازرگانان اسرائیلی در این کشور- نمی‌‌خواهند تهران دیپلمات‌‌ها، شهروندان یا منافع اسرائیلی در خاک امارات را در تلافی حمله اول آوریل در دمشق هدف قرار دهد. از آنجا که دبی یک مقصد گردشگری محبوب و قطب خاورمیانه برای امور مالی و تجاری است، برند امارات متحده عربی به شدت به صلح و ثبات بستگی دارد. رهبری در ابوظبی با محکوم کردن سریع حمله هوایی اسرائیل به تاسیسات دیپلماتیک ایران در دمشق، توانست پیامی قوی به ایران و گروه‌‌های مختلف تحت حمایت تهران در خاورمیانه بفرستد.
به‌رغم عادی‌سازی روابط امارات با اسرائیل و امتناع از لغو توافق‌نامه ابراهیم در واکنش به رفتار اسرائیل در غزه از اکتبر 2023، ابوظبی به طور فزاینده‌ای در انتقاد از برخی اقدامات اسرائیل با اعتماد به نفس و رسا عمل کرده است.‌محکومیت سریع امارات متحده عربی به مرگ شش کارمند سازمان آشپزخانه جهانی توسط اسرائیل در حمله هوایی 2 آوریل، و همچنین زبان تند امارات متحده عربی در مورد جنگ غزه در زمان عضویت غیردائم این کشور در شورای امنیت سازمان ملل متحد بر این نکته تاکید بیشتری دارد. اگرچه الجزایر - که جایگزین امارات متحده عربی به عنوان تنها کشور عربی نشسته در شورای امنیت سازمان ملل در 2 ژانویه شده - روابط بسیار خصمانه‌تری با اسرائیل دارد، اما امارات متحده عربی نیز مکررا اقدامات اسرائیل در غزه را محکوم کرده است.
در ماه اول جنگ، لانا نسیبه، سفیر امارات متحده عربی در سازمان ملل متحد، هنگام سخنرانی در این نشست به «دستورات تخلیه خطرناک و غیرواقعی اسرائیل» پرداخت و اعلام کرد که کشتار کودکان فلسطینی توسط اسرائیل در غزه باید «وجدان اخلاقی ما را لکه دار کند». در یک زمینه بزرگ‌تر، امارات متحده عربی در تلاش است تا رویکردی فزاینده غیرمتعهد - یا شاید به طور دقیق‌تر، چند جانبه - به ژئوپلیتیک منطقه داشته باشد. این مستلزم تلاش ابوظبی برای حفظ روابط مثبت با بازیگران خاورمیانه - ایران، اسرائیل، سوریه، قطر و ترکیه - و همچنین هر پنج عضو دائم شورای امنیت است. در نهایت، با کاهش هژمونی ایالات متحده، امارات متحده عربی تلاش می‌کند تا روابط خود را با کشورهای همسایه که از لحاظ تاریخی شرایط منفی با ابوظبی داشته‌اند، از جمله ایران، تقویت کند.
در عین حال، امارات با تعمیق روابط با پکن و مسکو، مشارکت‌های جهانی خود را متنوع می‌کند. چنین سیاست خارجی‌ای ایجاب می‌کند که اماراتی‌ها، اقدام متعادل‌کننده ظریف انجام دهند. از نظر واکنش ابوظبی به حمله هوایی اسرائیل در 1 آوریل، این امر شامل محکومیت امارات بدون اشاره به اسرائیل بود. ابوظبی با انجام این کار، مخالفت خود را با بمباران غیرقانونی اسرائیل علیه یک نمایندگی دیپلماتیک نشان داد، بدون اینکه موضعش همسویی با محور مقاومت به رهبری ایران باشد.
اثرات موج دار خطرناک
پنج عضو از شش عضو شورای همکاری خلیج فارس به سرعت این حمله به تاسیسات دیپلماتیک ایران در دمشق را محکوم کردند .این مساله در شرایطی رخ داد که مقامات عرب خلیج فارس اقدامات دیپلماتیکی را با هدف پایان دادن به جنگ غزه در اسرع وقت انجام دادند. با منطقه‌ای شدن بیشتر جنگ، سیاستگذاران در ابوظبی، ریاض و دیگر پایتخت‌های شورای همکاری خلیج فارس از سرریز شدن بحران به خلیج فارس و تنگه هرمز بیم دارند. این سناریو می‌تواند به شدت به اقتصاد کشورهای آنها آسیب برساند و امنیت آنها را تهدید کند. عربستان سعودی که روابط خود را با اسرائیل عادی نکرده است اما قبل از 7 اکتبر 2023 گام‌‌های کوچکی در این راستا برداشته است، از نظر واکنش به حمله اول آوریل اسرائیل به مجتمع سفارت ایران در سوریه، همان رویکرد امارات متحده عربی را در پیش گرفت.
ریاض با انتشار بیانیه‌‌ای واکنش قاطعانه خود را با هدف قرار دادن تاسیسات دیپلماتیک به هر دلیلی و به هر بهانه‌‌ای که نقض قوانین دیپلماتیک بین‌المللی و قواعد مصونیت دیپلماتیک است، اعلام کرد. با این حال، عربستان سعودی در هیچ نقطه‌‌ای رسما نامی از اسرائیل برای این حمله هوایی نبرده است؛ به‌رغم اینکه ریاض به طور مداوم اسرائیل را به خاطر رفتارش در غزه در طول این جنگ محکوم کرده است. یکی از دلایلی که گسترش بیشتر جنگ غزه ناراحتی مقامات ابوظبی و ریاض را باعث می‌شود این است که آنها عمیقا به تهران مشکوک هستند. این به‌رغم تنش آنها با ایران در پی تماس دیپلماتیک امارات متحده عربی با تهران و بازگشت سفیر این کشور به ایران به ترتیب در سال‌های 2019 و 2022 و عادی‌سازی مجدد روابط دیپلماتیک عربستان سعودی با جمهوری اسلامی در سال 2023 است. 
رهبران امارات و عربستان سعودی از ظرفیت تهران برای دامن زدن به آشوب در خاک امارات و عربستان می‌ترسند، به‌ویژه اگر مقامات ایران ببینند که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از ماجراجویی اسرائیل در خاورمیانه حمایت می‌کنند و این حمایت منافع ایران و ایرانیان را هدف قرار می‌دهد. کویت، عمان و قطر که گاهی به عنوان «کبوترهای شورای همکاری خلیج فارس» نامیده می‌‌شوند، ایران را کمتر از سایر اعضای شورای همکاری خلیج فارس تهدید می‌پندارند. در طول سه دهه گذشته، عمان و قطر نقش‌‌ پل ارتباطی مهمی بین غرب و تهران داشته‌‌اند. از اکتبر 2023، کویت، مسقط و دوحه برای محکوم کردن جنگ اسرائیل علیه غزه از زبان تند استفاده کرده‌اند. کویت که گفته می‌شود ضد اسرائیلی‌ترین عضو شورای همکاری است، تنها پادشاهی عرب خلیج فارس بود که در محکومیت حمله هوایی 1 آوریل، اسرائیل را به نام صدا کرد. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از ترس اینکه خصومت بین اسرائیل و ایران از کنترل خارج شود، مایلند تا حد امکان از حرارت اجتناب کنند.
در حالی که اسرائیل تنش‌ها را با ایران افزایش می‌دهد، ابوظبی، ریاض و دیگر پایتخت‌های شورای همکاری خلیج فارس می‌خواهند تهران بداند که آنها هیچ ارتباطی با چنین رفتاری از اسرائیل ندارند و سابقه محکومیت آن را نیز دارند. در این مرحله، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و سایر اعضای شورای همکاری خلیج فارس نسبت به اینکه چگونه ادامه جنگ غزه و اثرات سرریز آن، منافع ملی آنها را تهدید می‌کند، ترس قابل‌توجهی دارند. کشورهای عربی خلیج فارس به دلایل متعددی، از جمله اهداف داخلی خود، به شدت خواهان اجرای فوری آتش‌بس هستند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1474480/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رادان: برای رسیدن به عفت اسلامی درنگ نخواهیم کرد

پرونده قتل یک پزشک در مطب به‌ کجا رسید؟

وعده مخبر درباره افزایش 35 درصدی حقوق بازنشستگان حداقل بگیر عملیاتی شد

تصاویر فا‌ش‌شده از گلکسی F55 شایعه مهم را تأیید می‌کنند

بوی گشایش ارزی از ریاض می‌آید

موج مهاجرت پرستاران؛ عمان 6 برابر ایران حقوق می‌دهد

هشدارها و حسرت‌های دو رئیس‌جمهور

ایران هسته‌ای مخلوق شرایط و تحولات است

تعلیق دانشجویان دانشگاه کلمبیا اعتراضات را شعله‌ور کرد

نفوذ سرمایه‌داری در سنگر کمونیست‌ها

دلار به دنبال بازه آرامش

دغدغه‌های انتقال فرآورده‌های نفتی از ایران با گازوئیل

صادرات زعفران ایرانی با نام افغانستان!

زارع‌پور خبر داد؛ بسته هدیه اینترنت 30 گیگابایتی برای معلمان

گجت جنجالی ربیت R1 از سیستم‌عامل اندروید استفاده می‌کند

تیک‌تاک شاید در اتحادیه اروپا نیز ممنوع شود

اشتغال اهمیت دارد

بازگشت پیکر شهید دفاع مقدس پس از 36 سال انتظار به آغوش خانواده‌

معاون سازمان راهداری: 40هزار کیلومتر راه آسفالته کشور خرابی سنگین دارد

رو هوا بزن! 56000 تومان جایزه

ادای احترام رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به مقام شامخ شهدای مازندران

با الگوپذیری از معلم شهید مطهری نقش واقعی معلم و استاد را در کشور به ثمر برسانیم

امضای 2 سند همکاری اقتصادی میان ایران و امارات

ال‌جی یکی از شاخص‌ترین مانیتورهای دنیا را عرضه کرد

حمله افراد ناشناس به پزشکان در کرخه خوزستان

کشته شدن 19 نفر در جنوب چین بر اثر ریزش جاده‌ای کوهستانی

خاطره‌بازی با معلم‌ها؛ داستان شیرین‌ترین کتک دنیا

شناسایی فرار مالیاتی 860 میلیارد تومانی از یک دلال پتروشیمی

عاقبت دانه‌درشت‌ها

پاسخ معاون پارلمانی رئیس‌جمهور به انتقادات ارزی رئیس مجلس

قراردادی با چین وجود دارد؟

صدور بیانیه تکراری درباره میدان آرش هیچ حقی برای کویت ایجاد نمی‌کند

تولید نفت اوپک در آوریل کاهش یافت

انتصاب سرپرست شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد

آخرین وضعیت عرضه ارز در مرکز مبادله

وزیر جهادکشاورزی: اجازه نمی‌‌دهیم محصولاتی که خودمان داریم وارد کشور شود

حلقه هوشمند رقیب گلکسی رینگ روانه بازار آمریکا می‌شود

با هم‌ دوست باشید

وقوع زلزله در کرمان

جنجال جدید طلافروشان

ارتقای شاخص‌های ایمنی صادرات در شرکت پایانه‌های نفتی ایران

درخشش غرفه سازمان منطقه آزاد کیش در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

افزایش 18 درصدی تولید پتروشیمی ارومیه در 1402

مدیرعامل شرکت پایانه‌های نفتی: اقدام‌های فرهنگی باید امیدآفرین باشد

50فقره گوشی قاپی بعد از آزادی از زندان!

شکایت کارکنان گوگل از اخراج غیرقانونی به‌دلیل اعتراض به همکاری با رژیم صهیونیستی

نمایندگان مجلس: افزایش 10 درصدی تعرفه تاکسی‌های اینترنتی خلاف قانون است

افزایش 21درصدی تولید نفت ایران در خلیج فارس

نشست خبری مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران

حذف معافیت مشمولان بالای 35 سال از برنامه هفتم