پیام ویژه

آخرين مطالب

واکاوی پشت پرده جنجال تازه وال استریت ژورنال علیه ایران ویژه سایر رسانه ها

واکاوی پشت پرده جنجال تازه وال استریت ژورنال علیه ایران
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نشریه وال استریت ژورنال اخیرا در گزارشی جنجالی، مدعی شده که ایران به دولت سودان اعمال فشار کرده که در ازای ارائه یک کشتی جنگی و دیگر تجهیزات نظامی به این کشور، امکان ساخت یک پایگاه دائمی دریایی در سواحل دریایی سرخ را کسب کند. وال استریت ژورنال در گزارش خود تاکید کرده که دولت سودان حاضر به پذیرش پیشنهاد ایران نشده است.
 نشریه "وال استریت ژورنال" چند روز قبل در گزارشی جنجالی، مدعی شده بود که ایران به دولت سودان اعمال فشار کرده تا در ازای ارائه یک کشتی جنگی و دیگر تجهیزات نظام، امکان ساخت پایگاه دائمی دریایی در سواحل دریایی سرخ را کسب کند. وال استریت ژورنال در گزارش خود تاکید کرده که دولت سودان حاضر به پذیرش پیشنهاد ایران نشده است.
 این نشریه منبع خبر خود را مشاور امنیتی رئیس جمهور سودان عنوان کرده بود. این در حالی است که هم ایران و هم سودان ادعای مذکور را رد کرده و غیرواقعی دانسته اند. از یک سو، "نبیل عبدالله" سخنگوی ارتش سودان گفته است فردی که از وی به عنوان منبع نشریه وال استریت ژورنال در زمینه اعمال فشار‌های تهران برای ساخت پایگاه دریایی یاد شده، اساسا در تیم رئیس جمهوری این کشور وجود خارجی ندارد و جدا از همه این ها، ایران اساسا چنین پیشنهادی را به طرف سودانی ارائه نکرده است.
"علی صادق علی" وزیر خارجه سودان هم تاکید کرده که ایران چنین درخواستی را به سودان ارائه نکرده است. در سوی دیگر، "ناصر کنعانی" سخنگوی وزارت خارجه کشور هم با اشاره به تکذبیه وزیر خارجه سودان اعلام کرد که ادعای مرتبط با اراده ایران جهت ساخت پایگاه دریایی در سودان از اساس پوچ و بی معنی است.
علی رغم تکذیبیه‌های طرف‌های ایرانی و سودانی، باز هم در این رابطه تحلیل و تفسیر‌های مختلفی ارائه می‌شود و حتی برخی منابع نزدیک به نیرو‌های واکنش سریع سودان هم مدعی شده اند که ایران به نحوی فعال به دنبال ساخت پایگاه دریایی در سواحل سودان است. با این همه، یک سوال عمده و محوری مطرح می‌شود و آن است که دلیل مانور گسترده رسانه‌ای و تبلیغاتی جریان‌های رسانه‌ای غربی و منطقه‌ای با محوریت ادعای اخیر وال استریت ژورنال چیست؟
به نظر می‌رسد در توضیح این مساله، توجه به 3 نکته ضروری است.
اولا، در مدت اخیر و در بحبوحه ابراز تمایل‌های دولت‌های سودان و اریتره به توسعه روابط با ایران، بسیاری از طرف‌های غربی و منطقه‌ای احساس خطر کرده‌اند و سعی دارند جوی منفی را پیرامون توسعه همکاری‌ها میان بازیگران مذکور شکل بدهند. هم سودان و هم اریتره به عنوان دو کشور که از موقعیت راهبردی در مجاورت دریای سرخ برخوردار هستند، قویا مایل به توسعه پیوند‌های راهبردی با ایران هستند و این نکته را به واسطه کانال‌های رسمی به تهران منتقل کرده اند.
موضوعی که با استقبال کشور ما نیز همراه شده است. حال در این وضعیت، با توجه به تحرکات انصارالله یمن در تنگه باب المندب و دریای سرخ (در بحبوحه جنگ غزه و به نشانه حمایت از ملت و مقاومت فلسطین)، توسعه روابط ایران با کشور‌هایی نظیر اریتره و سودان که آن‌ها هم از نظر جغرافیایی اشراف مناسبی بر دریای سرخ دارند، می‌تواند دامنه تسلط و نفوذ ایران بر آب‌های دریای سرخ به عنوان یک آبراه مهم بین المللی را افزایش دهد و منافع راهبردی زیادی را برای کشورمان به ارمغان آورد. موضوعی که در جبهه مقابل و برای طیف رقبای ایران چه در سطح منطقه و چه ورای آن، چالش‌های جدی را نوید می‌دهد.
دوم اینکه در مدت اخیر اخبار مختلفی از سوی جریان‌های سیاسی و رسانه‌ای منطقه‌ای و بین المللی منتشر شده که به این موضوع اشاره داشته اند که ایران و عربستان به عنوان دو دولت مهم در منطقه غرب آسیا، به دنبال توسعه همکاری‌های خود در رابطه با معادلات مطرح در جنگ داخلی سودان هستند و بر آن هستند با کنشگری موثر، به روند جنگ و درگیری در این کشور خاتمه دهند.
در این رابطه حتی گزارش‌هایی از برنامه و همکاری‌های دو کشور با محوریت مساله مذکور نیز منتشر شده است. حال در این فضا، کاملا طبیعی است که جریان‌های رقیب و مخالف با این مساله احساس خطر کنند و در برابر آن موضع گیری کنند. دستورکاری که به طور خاص خود را در قالب جنجال سازی علیه کشور ما و طرح ادعای اخیر با محوریت اراده ایران جهت ایجاد یک پایگاه دریایی دائمی در سودان به نمایش گذاشته است؛ و در نهایت سوم اینکه توسعه نفوذ و همکاری‌های ایران با کشور‌های آفریقایی از جمله موضوعاتی بوده که دستگاه سیاست خارجی بر آن تمرکز نشان داده است. مساله‌ای که در تحولاتی نظیر جنگ غزه و تضعیف نفوذ تاریخی غرب در قاره آفریقا، پالس‌های هشدار دهنده‌ای را هم به قدرت‌های غربی و هم متحدان منطقه‌ای آن‌ها نظیر رژیم اسرائیل که مدت هاست به دنبال توسعه نفوذش در آفریقا است، مخابره می‌کند.
به بیان ساده تر، جوسازی‌های تبلیغاتی علیه ایران بخشی از دستورکار غرب و متحدان منطقه‌ای آن جهت ساختن تصویری منفی از توسعه نفوذ ایران در قاره آفریقا و محدودسازی توسعه همکاری‌های ایران با ملل آفریقایی در حوزه مسائل نظامی و امنیتی است. معادله‌ای که در کلیت خود سعی دارد نگاهی منفی را به همکاری‌های تهران با کشور‌های آفریقایی ایجاد کند. این در حالی است که در مدت اخیر هیچ واکنشی به ویژه از سوی کشوری نظیر چین که شریک اول تجاری و راهبردی بخش قابل توجهی از کشور‌های آفریقایی است (نسبت به مساله توسعه نفوذ ایران در آفریقا)، رخ نداده است.
به بیان ساده تر، چین به عنوان شریک تجاری اول آفریقا که نفوذ راهبردی قابل ملاحظه‌ای نیز در کشور‌های آفریقایی دارد، توسعه همکاری‌های ایران و آفریقا را به مثابه خطر ادراک نکرده، اما غرب پالس‌های هشدارآمیزی را از آن دریافت کرده است. مساله و دستورکاری که به نظر می‌رسد در ادامه راه نیز ابعاد و جلوه‌های عینی تری را به خود بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1469732/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازی Lost Records: Bloom and Rage دو خط زمانی مختلف خواهد داشت

ابعاد فاجعه بار بافت فرسوده تهران

سیگنال قطر برای حماس، اسرائیل و آمریکا

پاسخ روزنامه شهرداری تهران به شبهات قرارداد چین

پایان رفاقت؟

عادی‌سازی ریاض و تل آویو در ایستگاه پایانی؟

جهان: یک سال به انتخابات، اصلاح طلبان در فکر ریاست جمهوری هستند

این لپ‌تاپ 192 گیگابایت رم، پردازنده پرچمدار اینتل و گرافیک RTX 4090 دارد

هم‌میهن گزارش داد: توقیف‌های پولساز خودروها

دکمه تصویب قانون عفاف و حجاب زیر دست کیست؟!

دلیل ایراد شورای نگهبان به لایحه عفاف و حجاب از زبان عضو کمیسیون ویژه

پیش بینی بورس برای فردا

مصیبتی دیگر برای مستاجران؛ قیمت کارتن موز باورنکردنی شد

زنگ هشدار آیفون برای برخی از کاربران غیرفعال شده است

اظهارات مهدی نصیری تکرار یک شوخی بی‌مزه و توهمی است

جابه‌جایی بودجه برخی دستگاه‌های دولتی

نیتسح یهودا؛ عقب‌نشینی آمریکا از اجرای نمایش تحریم علیه اسرائیل

رشد اقتصادی ایران در 2023 بر اثر دانش‌بنیان شدن صنعت نفت و گاز بود

اقدامات مهم بنیاد فرهنگی البرز برای جامعه علمی کشور

بازی پرطرفدار و جدید یوبی‌سافت رسماً برای آیفون منتشر می‌شود

اذعان بی بی سی به ساختگی بودن اسناد درباره نیکا شاکرمی

تحصن دانشگاه کلمبیا؛ ساعت صفر نزدیک است؟

اعمال سقف قیمتی برای نفت روسیه ناکارآمد است

واردات نفت هند از روسیه افزایش و از عربستان کاهش یافت

ادامه واردات گوشت قرمز تا به ثبات رسیدن بازار

هشدار رئیس پلیس راهور درباره هرگونه تغییر نامتعارف در خودروها

مدیر عامل بنیاد فرهنگی البرز: بیش از 3 هزار دانشجو تا به امروز مورد حمایت این بنیاد قرار گرفته است

واردات خودروهای کارکرده منتظر مصوبه دولت

تغییر بزرگ اینستاگرام؛ الگوریتم ریلز بازسازی می‌شود

وزیر کشور: انتقال پایتخت 100 میلیارد دلار لازم دارد

تصاویری از تعقیب و گریز پلیس با موتور سواران سارق از دید دوربین روی لباس پلیس

استرداد 85 میلیون ریال به حساب زائران حج تمتع 1402

حال مستاجران بهتر می‌شود؟

مرورگر هوش مصنوعی آرک وارد ویندوز 11 شد؛ رقیب کروم و اج

شیائومی از خاص‌ترین لامپ رومیزی خود رونمایی کرد

اخطار به صاحبان خانه‌های خالی برای پرداخت مالیات

حمله عنابستانی به رشیدی کوچی: به دروغ طرح صیانت را فیلترینگ معرفی کرد

فروش 3 تن طلا در 22 حراج

هدفون‌های جدید اپل با شارژدهی چشمگیر و طراحی جذاب رونمایی شدند

ارزش واقعی دستمزد در پایین‌ترین سطح سه سال گذشته

اعتراض طلافروش ها به مقررات مالیاتی دولت؛ بازار طلا در تهران نیمه تعطیل است

رفت و برگشت ادامه دارد

رشد 2.4 درصدی موالید مادران زیر 24 سال

موبایل آرژانتینی؛ مدل جام جهانی ردمی نوت 13 پرو پلاس رونمایی شد

رکوردشکنی 80 ساله تورم

تصویب نقشه راه اجرایی‌سازی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش

نوسان سبز و قرمز در بازار طلا و سکه؛ نرخ دلار افزایشی شد

ظرفیت 50 میلیارد دلاری تجارت ایران و چین

جنگ غزه مستبدان خاورمیانه را مستبدتر کرده است

جنجال نظرات مهدی نصیری